Echilibru alimentar in perioada sarbatorilor de iarna

dieta sarbatori

Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi, asadar nu va mai fi mult pana cand vom incepe sa ne pregatim corespunzator pentru aceasta perioada, in care la orice masa vei gasi “de toate”. Dupa cum stiti, in perioada sarbatorilor de iarna singurul lucru care nu lipseste din casele oamenilor este mancarea si daca pana in acest moment ati reusit sa va mentineti silueta mancand sanatoasa si facand sport, aceasta perioada poate sa fie una destul de grea pentru dumneavoastra.

In perioada sarbatorilor de iarna, toate familiile fac pregatiri intense, cu preparate dintre cele mai deosebite, pentru a-si bucura familia si invitatii cu mese imbelsugate. De cele mai multe ori, aceasta perioada este si cea a exceselor, deoarece tindem sa mancam mai mult si mai greu, deoarece cu o gama atat de variata de preparate, iti este foarte greu sa nu gusti din fiecare.

lupul de sarbatoriDe aceea, pentru perioada care vine, nu ne strica cateva sfaturi in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa si ce trebuie sa facem in aceasta perioada pentru a nu avea probleme de sanatate. Medicii ne recomanda sa nu abuzam de alimentele bogate in calorii, grasimi animale sau zaharuri si sa optam pentru o alimentatie diversa si echilibrata.

O alimentatie sanatoasa ar trebui sa tina de rutina noastra zilnica, insa acest aspect nu trebuie uitat in special in perioada sarbatorilor. Stim cu totii ca noi, romanii, suntem singura natie ce obisnuieste sa abuzeze in vacanta de iarna de preparatele din carne de porc, de dulciuri si de bauturi alcoolice, plus ca la noi se gateste mult si toata lumea se pregateste pentru masa de Craciun, deci tentatiile alimentare sunt extrem de mari. Problema este ca multe persoane nu stiu cum sa faca fata acestor tentatii si ajung sa manance si sa bea absolut orice.

Nu spune nimeni ca trebuie sariti peste mese in ziua in care participati la mese festive, ci sa nu mancati foarte mult. Pentru a va satura nu este necesar sa umpleti farfuria, puteti manca din orice dar asta nu inseamna ca trebuie sa mancati pana nu mai puteti.

Atat de sarbatori, ca si in viata de zi cu zi, o dieta echilibrata, hidratarea corespunzatoare, miscarea si odihna, sunt factorii cheie pentru un organism sanatos. Un kilogram in plus nu este o tragedie, insa in perioada sarbatorilor, multi dintre noi avem tendinta sa punem mai mult.

Daca masa de sarbatori va fi bogata, si intotdeauna este, trebuie sa contina mancaruri cat mai usoare. Salata boeuf nu trebuie sa contina multa maioneza, iar sarmalele nu trebuie sa fie foarte grasime. Poti opta pentru sarmale din piept de pui, friptura de curcan, etc.

Asa cum si nutritionisti sustin, mancarea in sine nu ne ingrasa, ci combinatiile pe care le facem. Astfel ca, este gresit sa combinam grasimile si carbohidratii. Consumati alimentele grase alaturi de legume verzi. Mai exact, daca optam pentru friptura de porc, nu o vom consuma alaturi de cartofi prajiti, ci in combinatie cu o salata verde.

Cat despre bauturi, cele alcoolice pot fi consumate in functie de alimentele ingerate, dar nu in cantitati exagerate. Pentru diabetici, mesele din perioada sarbatorilor de iarna trebuie sa se incadreze in recomandarile facute de medic. Persoanele cu hipertensiune, cardiacii, diabeticii si cei cu afectiuni renale trebuie sa evite alimentele sarate, iar hepaticii – consumul de alcool. Ficatul si inima sunt suprasolicitate dupa consumul de carne grasa de porc, dar mai ales dupa abuzul de bauturi alcoolice de tot felul.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *