Nutritie pentru antrenament eficient
Este destul de greu sa tii o cura de slabire deoarece este nevoie de multa rabdare si vointa ca sa scapam de kilogramele in plus, de un program cat mai ordonat atat in ceea ce priveste alimentatia cat si efortul fizic. Fie ca aveti o slujba care va mentine mereu activ, fie ca trebuie sa faceti sesiuni scurte de antrenament intr-un program incarcat, puteti cadea cu usurinta prada unor greseli privind alimentatia care, fara sa va dati seama, greseli ce va vor impiedica sa atingeti potentialul maxim al exercitiilor fizice efectuate.
Ca sa putem slabi trebuie sa aflam de cate calorii avem nevoie sa consumam zilnic pentru a ne mentine greutatea la un nivel constant. Nu este importanta doar cantitatea caloriilor ci si calitatea regimului. In lupta cu kilogramele cele mai de nadejde ajutoare vor fi mereu legumele, fructele in cantitati moderate, ouale, lactatele degresate, carnea slaba si pestele. Legumele gatitesunt bogate in minerale, vitamine si fibre alimentare, perfecte pentru a le consuma ca si salate. Renuntati la sosuri si inlocuiti-le cu putin ulei de masline deoarece este mai sanatos si gustos.
O dieta va avea succes daca veti manca organizat. Mai ales adolescentele din ziua de azi mananca cat mai rar si mai putin, insa infometarea nu este cheia, ci din contra, trebuie sa oferim organismului cantitati constante de hrana, impartite in 3 mese pe zi si 2-3 gustari, absolut obligatorii.
De asemenea, nu fugiti de grasimi, deoarece si acestea au rolul lor. Un consum suficient de grasime este o strategie buna atât pentru nutritia in timpul sportului, cât si pentru controlul greutatii, intrucât are urmatoarele beneficii:
- intârzie golirea stomacului, astfel incât te simti satul pentru mai mult timp;
- creste senzatia de satietate, reducând nivelul hormonilor de foame;
- creste absorbtia de antioxidanti, care, potrivit cercetarilor din domeniu, are legatura pe termen lung cu o silueta slaba;
- creste rata metabolismului si, automat, nivelul de ardere a caloriilor.
Grasimile sunt cei mai importanti nutrienti din dieta. O reducere prea mare a consumului de grasimi poate avea ca efecte oboseala, foamea cronica, lipsa de satietate, iritabilitatea, depresia, un sistem imun mai slab si un risc mare de ranire.
Si hidratarea este una foarte importanta. Daca faci exercitii pentru mai mult timp sau daca antrenamentul are loc in conditii de umezeala si temperaturi inalte, consumul de apa este un mod inteligent de a te mentine hidratat si de a inlocui electrolitii pierduti prin transpiratie. Si acest lucru este valabil si daca efectueze exercitii acasa. (vezi aparate de fitness inSPORTLINE pentru acasa).
Ideea e a nu manca dupa un antrenament este tottal gresita deoarece este recomandat sa manânci ceva dupa, cu scopul de a obtine nutrientii de care are nevoie corpul tau pentru a se recupera.
In timp ce proteinele sunt nutrienti cheie in procesul de recuperare de dupa antrenament, ele functioneaza mai eficient daca sunt combinate cu legume si fructe proaspete, peste si pui, surse de grasimi sanatoase, o portie mica de cereale integrale si multa apa.
Inceperea procesului de recuperare cu jumatate de ora inainte de finalizarea antrenamentului ajuta la maximizarea recuperarii, deci un baton energizant sau un shake in drum spre sala de forta, ar fi mai mult decat suficient.
Atunci când oamenii acorda atentie atat alimentatiei cat si efortului fizic, acest lucru ajuta foarte mult la un organism si un corp sanatos, reusind astfel sa mentina obiceiuri sanatoase pentru o perioada de timp mai indelungata.