Tinerii sportivi: rani si prevenire
Evenimentele de mare amploare, cum ar fi Jocurile Olimpice, sporesc speranta ca celebrarea sportivilor dedicati vor inspira tinerii sa se angajeze in activitati sportive si fizice care ii vor ajuta sa-si dezvolte increderea, sa conduca vieti mai satisfacatoare si, nu in ultimul rand, sa le asigure o sanatatea terapeutica prin reducerea riscului de aparitie a bolilor cronice precum diabetul, obezitatea, cancerul si bolile cardiovasculare.
Desi sportivii de performanta ajung sa aiba un real succes, in spatele acestui succes se afla ore intregi de munca, si numeroase accidentari petrecute in orele de antrenament. Daca nu iau masurile adecvate, sportivii tineri pot sa ajunga sa cunoasca dureri destul de mari din cauza unui accident sportiv care poate fi evitat.
Potrivit medicilor, cele mai frecvente leziuni sportive se datoreaza accidentelor, practicilor de formare necorespunzatoare sau folosirii echipamentelor gresite. Oamenii se pot rani, de asemenea, pentru ca nu sunt in forma sau pentru ca nu se incalzesc sau se intind suficient.
Expertii in astfel de probleme au spus ca se vad tot mai multi sportivi tineri raniti din cauza folosirii excesive a anumitor aparate fitness sau au exagerat cu durata antrenamentelor, iar acest lucru poate explica partial numarul tot mai mare al celor care renunta la sport inca foarte devreme. Cele mai frecvente leziuni sportive sunt: leziuni la genunchi, entorse, muschii umflati, leziuni ale tendonului, dureri de-a lungul osului tibiei, fracturi si dislocari.
In timp ce ranile la sportivii tineri sunt similare cu cele care afecteaza adultii, ele nu pot fi tratate intotdeauna in acelasi mod deoarece corpurile lor nu sunt pe deplin dezvoltate.
Un tip de leziune a genunchiului este deteriorarea ligamentului incrucisat anterior. Aceasta este o vatamare grava care apare cel mai frecvent la sportivii care joaca fotbal si alte sporturi de contact. Acum douazeci de ani, medicii au vazut putini copii sau adolescenti cu astfel de leziuni. Astazi, aceste leziuni sunt mai frecvente, deoarece tinerii incep sa faca sport mult mai din timp si sunt foarte competitivi.
Leziunile spatelui si gatului sunt mult mai putin intalnite la sportivii tineri, dar cand apar, pot provoca o frustrare enorma. Atletul trebuie sa finalizeze un program de reabilitare cuprinzator si pretentios inainte de a se intoarce la sportul competitiv: in unele cazuri, acesta nu poate reveni niciodata la sportul respectiv.
Majoritatea ranilor de spate si gat la sportivi sunt entorse de ligamente sau intinderi musculare. In afara de traume, acestea se datoreaza, de obicei, excesului in atletism, miscarilor necorespunzatoare si tehnicii, nu are conditie fizica sau nu se intinde suficient inainte.
Dar, ocazional, o conditie mai grava poate avea simptome similare. Din acest motiv, tratamentul adecvat al durerilor de spate si gat la sportivii tineri trebuie sa includa intotdeauna o evaluare buna de catre un medic. Desi nu puteti elimina complet durerile, puteti sa cautati modalitati de reducere a riscurilor.
Pentru orice miscare pe care corpul o face, exista doua sau mai multe grupuri de muschi sau articulatii care se intind (sau se flexeaza) pentru a face (sau opune) miscarea respectiva.
Cele mai multe dezechilibre apar in urmatoarele regiuni ale corpului:
- Abdomen / partea inferioara a spatelui: prea multi oameni cand lucreaza, se concentreaza pe muschii stomacului si neglijeaza spatele.
- Piept si partea superioara a spatelui / umarului din spate: multi sportivi tineri incearca sa lucreze cat mai intens, dar isi neglijeaza spatele. Acest lucru poate duce la vatamarea umarului si spatelui.
- Coapse si muschii picioarelor: accidentele de acest tip apar, de obicei, atunci cand se efecueaza sarituri.
Atletii tineri ar trebui sa fie apreciati in functie de efortul si munca grea depusa. Acestia ar trebui sa fie rasplatiti pentru ca au incercat din greu si pentru ca incearca constant sa isi imbunatateasca abilitatile, mai degraba decat sa fie pedepsiti sau criticati pentru pierderea unui joc sau a unei competitii.